• actief
 • not active
 • hover

EEN OPLEIDING BIJ OSTEND AIR COLLEGE, EEN REFERENTIE... IN DE LUCHTVAART

 

 • Starting a new career at 42 years old…how about becoming an airline pilot?

  After being an aircraft technician for many years it was about time for a new challenge in life. As the cliché dictates, becoming a pilot has also for me been a childhood dream that never came to fruition.

  Married with children and a full-time job at hand I started the daunting task to find a suitable flight school both in Belgium and abroad, willing to fit my practical needs and personally support me in achieving this dream. This proved not to be an easy endeavor.

  After educating myself on how to become a pilot and multiple appointments with various schools, I ended up at Ostend Air College (OAC). I was immediately sold on the professionalism of the instructors, the top of the range aircraft, positive attitude of the students and the willingness of the management to look into my situation and work with me, willing to tailor towards my private life and go above and beyond to get me a training seat in an aircraft. This was without a doubt the school for me! 

  Being 45 years old now, attending and completing the integrated ATPL program at Ostend Air College was a fantastic experience; Top level instruction aiming for the airlines, “professionalism pure”, combined with a very personal approach and making friends for life.

  I’m very thankful to all the instructors, the school management and fellow students for helping me in achieving this life goal and childhood dream.

  Next step…a right-hand seat!

 • "My name is Ricardo, Spanish aeronautics technical engineer. I finally decided to follow my dream at the age of 27 and after looking for several schools in different countries I decided to go with OAC. I searched for a professional and quality school where they can offer a more individualized treatment. The theory books, computer base training and specially teachers were absolutely great and it allowed me to get a 93% average in the theory.

  For the flying I am also happy. I consider that the training organisation was very well structured and forms you to higher standards than with other schools. This can only happen with great flight instructors and in my experience OAC counts with them.

  I also appreciate very much the effort by some instructos at OAC staying late at night so we could finish as soon as possible. A great pilot training can only come if there is high motivation and effort from the student pilot but you also need a school that gives you all the instruments and facilities to get it. I believe that OAC does."

 • Piloot worden was een voor mij, net zoals voor vele anderen, een kinderdroom. Als kleine jongen namen mijn ouders mij al snel mee op reis met het vliegtuig. Eén kijkje in de cockpit was voor mij al genoeg om de luchtvaartmicrobe te pakken te krijgen. 

  In het lager onderwijs volgden dan ook vele spreekbeurten over vliegtuigen en het leven als piloot.  Toen ik 14 jaar was, mocht ik dan ook na lang aandringen bij mijn ouders, starten met de theoretische cursus zweefvliegen, gevolgd door mijn eerste solo in een zweefvliegtuig op mijn 15 jaar.  Na dit moment wist ik het 100% zeker, ik moest en zou piloot worden!  Een jaar later kreeg ik de kans om te starten bij de luchtkadetten, waar ik nog meer zweefvliegervaring kon opdoen. 

  Toen ik in 2016 afstudeerde in het middelbaar, was er voor mij dan ook weinig twijfel mogelijk.  Ik wou absoluut een opleiding tot piloot volgen.  Al snel kwam ik bij Ostend Air College terecht, een kleinere school met een goede reputatie en vooral een persoonlijk aanpak.  Een team van instructeurs die altijd voor je klaar staan indien je een probleem hebt met de leerstof/procedures, maar het zijn stuk voor stuk ook mensen die je mentaal steunen doorheen de opleiding.  Dat er op Ostend Air College een familiale, maar tegelijkertijd ook een zeer professionele sfeer heerst die je een echt thuisgevoel geeft, kan ik alleen maar bevestigen. 

  Doorheen de hele opleiding kom je in contact met stuk voor stuk ervaren instructeurs die je de tips en tricks van het vliegen bijbrengen.  De vele tips en extra informatie die ik gekregen heb tijdens de vluchten hebben mij alleen maar geholpen tijdens mijn sollicitatie.  Na het behalen van mijn CPL/IR/multi-engine rating (het laatste examen tijdens je opleiding) voelde ik mij dan ook volledig klaar voor de volgende stap, het solliciteren.  Kort nadat ik afstudeerde op Ostend Air College zag ik dan ook mijn droom werkelijkheid worden bij Brussels Airlines op de Airbus A320F. 

  Ik ben OAC zeer dankbaar voor de kwaliteitsvolle opleiding die ik bij hen heb kunnen genieten en kan dit alleen maar aanbevelen aan toekomstige studenten. 

  Many happy landings!

  Laurens Lauwaert

 • Mijn verhaal begon net zoals voor vele anderen als een kinderdroom die uiteindelijk veranderde in een passie.  

  De eerste 4 jaar van het middelbaar volgde ik de richting economie-talen te Kortrijk aan het OLV Vlaanderen.  De laatste 2 jaar heb ik mijn middelbaar afgelegd in H.-Hartcollege te Waregem.

  Na mijn studies een vliegschool kiezen, was zeker niet simpel in België.  Iedere school heeft een andere manier van aanpakken. 

  Ik koos voor Ostend Air College te Oostende. 

  Dat het voor mij een hele zware studie periode zou worden heeft mij zeker niet afgeschrikt.  Ik ben door de school zeer goed bijgestaan en ik kon steeds op hen beroep doen.  Dat ik uren en dagen op school heb gestudeerd kunnen ze zeker beamen. 

  Na mijn examens heb ik ontzettend genoten van het praktijk gedeelte, mijn eerste solo vlucht tot de verschillende VFR/IFR trips op de single en multi engine toestellen. 

  Het waren allemaal top instructeurs met heel veel ervaring, en elk met hun eigen aanpak om je alles aan te leren.  Dat deze instructeurs het verschil maken mag gezegd worden. 

  Ik kan iedereen adviseren om voor Ostend Air College te kiezen.  Het is kleinschalig en persoonlijk, ook het praktijk gedeelte wordt volledig in Europa gevlogen met als voordeel leren vliegen in het "typisch" Belgisch weer. 

  Ik kijk terug naar een hele mooie periode in Ostend Air College.

  Bedankt om mijn droom te helpen realiseren! 

  Maxim Roose

 • Als klein jongentje nam mijn grootvader me telkens mee naar de Air show in Koksijde, daar is al vroeg een passie ontstaan voor alles wat vliegt. Toen ik 15 jaar was besloot ik dan ook om mijn kans te wagen bij de luchtcadetten. En wat een fantastische ervaring was dat zweefvliegen! Echt vliegen pur sang. De militaire discipline en mentaliteit die bij het leger horen vielen bij mij wel wat minder in de smaak. Een carrière als piloot bij het leger, nee dat was dus niets voor mij.

  Een carrière in de  burgerluchtvaart daarentegen sprak mij wel enorm aan.

  Toen ik in 2010 afstudeerde in het middelbaar stond ik  voor de keuze, wat nu?

  2010 was in de luchtvaart geen fantastisch jaar, en na veel gesprekken met kennissen die de stap al hadden gezet heb ik besloten om eerst iets anders te gaan studeren. Na 2 jaar kwam ik een kennis tegen die zijn piloten opleiding had afgewerkt en net werk had gevonden, hij wakkerde de vlieg microbe terug bij me aan en ik besloot om naar een aantal Belgische vliegscholen aan te doen. OAC stond na de vele goeie referenties als 1e op mijn lijstje.

   Na het 1e gesprek was ik meteen overtuigd, een kleinschalige school met moderne toestellen en een persoonlijke aanpak, ik voelde me er meteen thuis.

  Omdat het idee van na de opleiding een job in de cockpit te vinden bij mij bleef spelen schuimde ik tijdens de opleiding vaak het internet af naar vacatures. Zo kwam ik op een vacature van Tuifly (toen Jetairfly) die piloten nog in opleiding al aannam voor een grondfunctie met zicht op een job in de cockpit. Ik besloot te solliciteren en mocht tot mijn verbazing de week erop al starten in het operations control center. Een heel interessante en intense full time job. Dat deze job full time was legde wel heel wat druk op de planning van de vliegopleiding. Hier kon ik telkens weer op de staff van OAC rekenen die mij door deze zware periode loodste. Van de solo trips heb ik ontzettend genoten en de IFR trips waren bijzonder leerzaam. De instructeurs legden de lat hoog en gaven tips telkens met het oog op interviews of checks bij grote maatschappijen. Na het behalen van mijn CPL ME-IR voelde ik me echt klaar voor de volgende stap. Kort daarna heb ik dan ook mijn droom bij Tuifly kunnen waarmaken en mocht ik starten op B737.

  Tot slot kan ik OAC dus aanraden voor mensen die op zoek zijn naar een Belgische vliegschool waar:

  ·       Er een persoonlijke aanpak is
  ·       Ze over een moderne vloot beschikken
  ·       Top instructeurs met veel ervaring die daarnaast ook zelf commercieel vliegen
  ·       Flexibele planning
  ·       Er een heel goeie sfeer heerst

   

  Many happy landings!

   

  Jeroen Gaytant

   

   

 • Al zolang ik mij kan herinneren ben ik geïnteresseerd in alles dat kan vliegen.

  Het was geweldig om op reis mee te vliegen met grote vliegtuigen.

  Maar graag zou ik zelf deze fantastische machines willen besturen. Daarom begon ik op mijn 16 met zweefvliegen.  Zodat ik al eens kon proeven van de luchtvaart. Na twee weken intensief zweefvliegen mocht ik solo vliegen. Helemaal alleen als 16jarige in een zweefvliegtuig. Ik was dadelijk verkocht. Nu wist ik het zeker dat ik piloot wou worden.

  Na mijn middelbaar was het voor mij dan ook duidelijk wat ik ging verder studeren. Ik wou maar al te graag piloot worden. Natuurlijk zijn er in België meerdere vliegscholen. Bij het zweefvliegen had ik al over vele vliegscholen horen vertellen. Maar één school kwam er toch het beste naar voren en dat was OAC. Natuurlijk ging ik er zelf eens langs om te kijken of dit wel waar was.

  Op het eerste zicht leek het op een kleine school. Later bleek dit een geweldig voordeel te zijn. Iedereen kent elkaar en je moet niet ver gaan zoeken als je eens met een vraag zat.

  Natuurlijk had de school nog vele andere voordelen zoals zijn hypermoderne vloot en uitdagende, Belgische weer. Maar waar OAC echt in uitblinkt zijn hun instructeurs. Stuk voor stuk mensen die actief zijn in de luchtvaart en er een grote passie voor hebben. Het is niet gewoon hun doel om je te laten slagen  voor je eind examen (CPL/ME/IR). Ze willen echt een betere piloot van je maken en geven je allerlei extra tips en tricks.

  De opleiding duurde voor mij ongeveer 2 jaar. Het eerst jaar had ik theorie en praktijk gecombineerd. In dat eerst jaar slaagde ik voor mij theorie examens en ging ik solo op de DA40, het eenmotorig lestoestel van OAC. Het tweede jaar was het beste jaar. Hier leerde je echt vliegen en alle procedures die erbij hoorden. Je moest dan wat minder in de boeken leren en de nadruk werd meer gelegd op de praktijk. Dit was een geweldige ervaring. Deze twee jaar op OAC vlogen letterlijk voorbij. Maar dat is meestal zo, als je plezier hebt.

  Na de opleiding begon de zoektocht naar werk. Zelfs bij deze zoektocht stonden de instructeurs van OAC nog altijd klaar voor me en kon ik nog altijd bij hun terecht met mijn vragen. Hier was ik aangenaam door verrast. Ik ben er zeker van dat je dit niet overal meer vindt.

  Zoals ik al zei er zijn vele vliegscholen in België maar voor mij is er maar één de beste en dat is OAC.

  Nog een kleine anekdote:

  De eerste keer dat ik op OAC kwam had ik een gesprek met Dhr. De Cnop. Na ons gesprek liepen we de hall op. Daar kwamen we een ex- student tegen die toevallig in de buurt was en eens langs kwam om nog eens goeiedag te zeggen. Toen had ik al door dat OAC meer was dan een gewone school en dat ze heel familiaal maar toch professioneel om gaan met hun studenten. Het leuke is dat ik nu deze ex-student ben die af en toe eens langs komt om goeiedag te zeggen.

   

   Pieter-Jan Verschaeren

 • Lijnpiloot worden, ook bij mij was dat een kinderdroom. Nog voor ik in de lagere school zat, was het al beslist, een paar vakanties met het vliegtuig waren genoeg. Als kleine jongen is dat natuurlijk wel nog wat cliché, maar het idee zat er goed ingebakken en is nooit meer weggegaan.

  Spijtig genoeg moest ik eerst nog naar school, waar alles heel vlotjes ging. Voor mij was dat soms wel wat te traag. Daarom mocht ik in de lagere school een jaartje overslaan (het vierde leerjaar), om zo weer uitdaging te vinden in de leerstof die eigenlijk nog niet voor mij bedoeld was. Zo ben ik door de rest van mijn lagere schoolcarrière gegaan, en toen ik in het vierde middelbaar zat, kreeg ik een nieuw idee. Ik ontdekte namelijk dat er iets bestond als 'de examencommissie' (de middenjury). De "Examencommissie secundair onderwijs" biedt je de mogelijkheid om je examens af te leggen per graad en op je eigen tempo, en dus de leerstof van 2 studiejaren te combineren. Ook daar ben ik voor gegaan (en geslaagd), en zo komt het dat ik mijn diploma middelbaar onderwijs al op m'n zestiende beet had.

   

  We waren het al eerder komen vragen, maar bij Ostend Air College was het geen enkel probleem om op die leeftijd te beginnen. OAC is op vele vlakken een stapje voor op de rest. Ik had evengoed kunnen kiezen voor andere scholen, die (stukken) dichter bij huis liggen en een gelijkaardige reputatie hebben, maar piloot word je niet om van thuis uit te werken. En dus gingen we (mijn ouders en ik) ook eens in Oostende langs. Daar werden we overtuigd door de talloze voordelen die OAC had (en nog altijd heeft) ten opzichte van andere scholen.

  Een aantal voorbeelden. Ik kreeg aan het begin van het schooljaar een grote doos met boeken mee naar huis die zo zwaar is dat ik ze niet alleen kon dragen (als 16-jarige toch), en het zag er allemaal zo onbegrijpelijk uit. Dat werd ons stap voor stap uitgelegd tijdens de theoriefase, door instructeurs die weten waar ze mee bezig zijn. Ze hebben namelijk allemaal ervaring in de echte wereld en werken zowel in, als aan vliegtuigen. Indien je iets niet begreep, werd het verder uitgehelderd met de nodige details. Bijkomend voordeel is dat je op OAC met een grotere hoeveelheid instructeurs zit, ten opzichte van de hoeveelheid studenten. Hierdoor ben je als student geen nummer. Ieder probleem krijgt een persoonlijke aanpak. Bij OAC word je niet opgeleid om enkel je licentie te behalen, het voelt echt alsof je wordt binnengeloodst in de wereld van de commerciële luchtvaart.

   

  Dat laatste werd duidelijk in onder andere het vliegen zelf. OAC beschikt over een hypermoderne vloot, je zou kunnen zeggen dat wij met de Ferrari's onder de vliegtuigen vliegen. Enerzijds heel leuk om mee te mogen vliegen, anderzijds een goede voorbereiding op wat komt. Ook in de praktijkfase werd ik uitstekend begeleid, met aandacht voor details. Het vliegen ging dan ook vlot vooruit. Ook ligt de luchthaven van Oostende vlakbij de kustlijn, met als gevolg dat de weersomstandigheden die er heersen, ideaal zijn voor onze opleiding. Aan de zee staat er altijd een leuk windje, en gecombineerd met ons typisch Belgisch weer vormt dat altijd een uitdaging.

   

  Nu is het zo dat je voor het afleggen van je eindexamen 18 jaar moet zijn. Ik was in die tijd nog zo oud niet, en dus zag het ernaaruit dat ik mijn examen vlak na, al dan niet óp mijn achttiende verjaardag zou kunnen afleggen. Het team op OAC heeft daarvoor alles uit de kast gehaald en zo gezegd, zo gedaan. 18 jaar en nog niet eens een halve dag was ik, maar ik had al 2 strepen op elke schouder. Een geslaagde samenwerking, dat is wel het minste wat ik hierover kan zeggen!

   

  Casper Haelterman

 • Ongeveer vijf jaar na het behalen van mijn diploma technisch secundair onderwijs (TSO), had niemand in mijn omgeving verwacht, laat staan ikzelf, dat mijn grote -toen onmogelijke- droom werkelijkheid zou worden. Onmiddellijk na het secundair onderwijs ben ik begonnen met het zoeken naar werk, dit in de sectoren die mij al altijd fascineerden…de luchtvaart en reissector. Na een drietal maanden werd ik aangenomen als steward aan boord van hogesnelheidstreinen. Ondertussen bleef de passie voor de luchtvaart en de drang om zelf te vliegen toenemen door op allerhande luchthavens vliegtuigen te spotten, airshows te bezoeken,…

  Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt om te proberen betreffende droom waar te maken. Ik voelde van bij de start  dat zelf vliegen echt hetgeen was wat ik wou en het eveneens binnen mijn mogelijkheden lag. Financieel gezien was het voor mezelf onmogelijk om mijn werk op te zeggen en aan de opleiding te starten, wat ervoor zorgde dat ik overwoog mijn plannen uit te stellen. Maar toen ontdekte ik dat OAC een oplossing aanbood. Ineens werd alles weer mogelijk! Al snel kon ik langskomen bij dhr. De Cnop om de mogelijkheden te bespreken. Na een heel aangenaam en motiverend gesprek, was ik overtuigd dat ik de stap kon zetten.  

  Het was niet altijd evident om het werk en studeren te combineren maar OAC heeft me daar heel goed bij geholpen. De job die ik doe vraagt veel flexibiliteit maar aangezien de dagen waarop trainingsvluchten en briefings werden ingepland steeds aangepast waren aan mijn beschikbaarheden in functie van mijn werkschema verliep dit heel vlot. De voorbije drie jaar waren zwaar aangezien de lat heel hoog ligt, maar op het einde van de rit is het die moeite meer dan waard!

  Aan het einde van de opleiding heb ik het laatste examen “CPL/ME/IR” en MCC met succes afgerond, wat het einde betekende van mooie jaren bij OAC, en het begin van vele nieuwe mogelijkheden in de fantastische luchtvaartwereld! Ik zal me vooral de persoonlijke aanpak herinneren van zowel de directie als de instructeurs die altijd klaar stonden om te helpen. Door de flexibiliteit van OAC en hun professionele aanpak kan ik nu verder werken om deze droom verder uit te bouwen.

   

 • Onze Jean-Louis heeft 1 grote droom, piloot worden. Het is prachtig dat mensen dromen hebben.

  Wat doe je als de zoon thuis komt en zegt dat hij piloot wil worden? In ons geval werd geantwoord : “ Ben je wel zeker, zo’n zware studies?” Rekening houdend met zijn opleiding in de humaniora (Economie- Moderne Talen 3 u wiskunde) kwamen heel wat vraagtekens naar boven. Maar het is/was de droom van onze zoon. Wij besloten een bezoekje te brengen aan de open deur dag van Ostend Air College (OAC).  Na de goede ontvangst en dito uitleg hadden we nog twijfels. Niet over OAC, maar over de vraag of Jean-Louis de studie zou aankunnen. Uiteindelijk hebben we een persoonlijk onderhoud aangevraagd met dhr. De Cnop om onze twijfels op tafel te gooien. Het werd een hartelijk intake-gesprek. Dhr De Cnop legde ons uit dat de leerlingen samen starten, maar niet samen afstuderen. Iedere student volgt zijn eigen tempo. Vertragen wanneer het moet, sneller als het kan.  Iedere student wordt persoonlijk opgevolgd en bijgestuurd. En de student moet uiteraard hard willen werken. Dit leek een mooie uitleg, gestaafd met voorbeelden. Maar toch bleven onze twijfels, maar we schreven Jean-Louis in. Het eerste jaar passeerde snel. Interne examens afleggen, leren vliegen, eerste solovlucht. Maar dan begon het “serieuze” werk : de examens die worden afgenomen door het Directoraat Generaal van de Luchtvaart in Brussel. Het eerste examen was geen onverdeeld succes. Het was een zoeken voor J-L. De hoeveelheid leerstof, wat is belangrijk, de multiple-choice vragen analyseren, alles was nieuw.  Hij was voor een viertal vakken geslaagd. Uiteraard moet je ook rekening houden met de grens van 75 % om te slagen. Het tweede examengedeelte werd  ook zelfstandig aangepakt. Resultaat, nog eens 3 vakken geslaagd. Dit betekende nog 7 vakken te gaan voor 2 kansen. Ik wist dat er iets moest gebeuren, maar wat… Ik liet J-L genieten van de maanden juli-augustus. Ik had in het achterhoofd dat hij zijn parcours moest afleggen binnen de 3 jaar. Hij zou vanaf september 2016 nog een jaar hebben voor 7 examens en de verderzetting van zijn vliegopleiding.  Maar waar zat het knelpunt bij het studeren van J-L, was zijn aanpak niet goed, waar zijn de knelpunten? J-L studeerde hard, maar waarschijnlijk niet gestructureerd genoeg, hij legde misschien de verkeerde accenten… Op een zondagavond mailde ik naar mijnheer De Cnop met mijn vragen. Aja, er was mij verteld geweest tijdens het intake-gesprek dat ik altijd mocht aankloppen als er een probleem was. Ik mailde de zondagavond laat, en daags nadien kreeg ik al een mail terug met een uitnodiging om de situatie te bespreken tijdens een persoonlijk gesprek met dhr. Vanden Broeck, hoofd van de opleiding.  Na een lang en deugddoend gesprek werd er beslist om J-L goed op te volgen. Hij kwam elke dag van 9.00 – 17.00 naar school om te studeren. Hij werd opgevolgd door de school. Iedereen stond achter hem, en wij, als ouders, hadden alleszins niet het gevoel dat wij er alleen voor stonden. Deze super begeleiding resulteerde dat Jean-Louis slaagde voor zijn theoretische examen in januari 2017 en dat hij binnen een veertiental dagen zijn examen voor PPL zal afleggen.

  Wij kunnen alleen maar OAC dankbaar zijn voor hun manier van aanpakken. …….. Hun woorden tijdens de open-deurdag werden omgezet in daden.  Een goede begeleiding, en een individuele aanpak zorgde er voor dat Jean-Louis kan verder werken aan zijn droom. Wel belangrijk vind ik, de student moet zelf bereid zijn op hard te werken. De mensen van OAC mogen nog zo hard hun best doen om te helpen, als de student er zijn voeten aanveegt, lukt het zeker niet.  Ik beken, ik had twijfels, maar OAC heeft ons geholpen waar nodig is. 

 • Since I was six years old I knew that I wanted to become a pilot.  It all started the first time I went on board of an aircraft. I was invited inside the cockpit by the flight attendant.  Then I caught, if we can call it like that, the virus of aviation.  As soon as I graduated from high school, I decided to start my flying career.  For that I visited several schools in Belgium and France.  Immediately from all the other schools, Ostend Air College jumped out at me.  Little time after discovering the school I signed my contract and started my training the next September.

  We started with the theoretical part concerning the general subjects of aviation.  The lessons are given by highly experienced and knowledgable instructors who are taking time to re-explain or go deeper in some subjects.  Some months after the beginning of the lectures, I started the practical part.  The flying sessions are made with highly skilled, experienced and all passioned flight instructors.  Most of them, are flying in the commercial aviation world.

  One of the numerous advantages of the school is human sized so the instructors are able to discuss together about the weakness and strengths of every student, as to adjust, if needed, the training to the main points of focus.  So like that each and every student can have a kind of personal approach of the training, to become skilled themselves.  Moreover Ostend Air College is using technologically advanced and new aircrafts with glass cockpits, approximately like we can find in an airliner.  The number of airplanes is well adapted to the number of students and thanks to a great Planning Coordinator I was able to fly as much as it was possible.  

  Additional advantages of Ostend Air College (even if I am sure that I forgot some in between) is simply the airport we are based at.  Ostend Airport is equipped with a runway of 3.200 meters used to welcome bigger airplanes.  Let's not forget the best point, the Belgian weather is giving a little challenge to the flight training.

  Then after about a year I went in Brussels fo my official theoretical examens.  Once these big part is done, I was ably to fully focus on my flying program and succeed my Private Pilot exam and in the end my Commercial Pilot exam.  After all of that the last step remaining before applying to an airliner is the Multi Crew Cooperation course.  

  If I had to resume my eighteen months in Ostend Air College I would say in few words : it was a superb, nice experience, full of discoveries, with a lot of enjoyable moments that I will surely miss!

  Antoine Debode

 • Na het behalen van mijn universitaire master en twee jaar gereisd te hebben in Australië en Nieuw Zeeland wist ik eigenlijk wat ik wou gaan doen: piloot worden. De eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat OAC niet de enige school was die ik op voorhand bezocht, maar intussen ben er toch heilig van overtuigd dat het de juiste keuze betrof.  Al op de voorbereidende gesprekken werd al vrij snel duidelijk dat veiligheid en kwaliteit op de eerste plaats kwamen: men wou van mij een professionele, veilige piloot maken van bovengemiddeld niveau, dit alles in een beperkte tijdspanne en met het oog op maximaliseren van carrière mogelijkheden.

  Het gevolg is uiteraard een vrij steile leercurve; zowel theoretisch als praktisch wordt de lat steeds hoog gelegd en dat is niet altijd even gemakkelijk.  Het niveau ligt vrij hoog, maar mits de juist motivatie kan weliswaar alles.  Binnen de vooropgestelde termijn is zowel het vliegen als het studeren van de lijvige cursussen vrij vlot verlopen, en dat heb ik niet enkel aan mezelf te danken, maar ook het excellente instructie team: zowel voor als na de vlucht wordt er samengezeten om te zien waar verbetering mogelijk is en steeds staat de deur open voor extra hulp en informatie. Het verraste me dan ook aangenaam dat instructeurs bijvoorbeeld steeds vlot bereikbaar zijn via hun persoonlijke gsm nummer. Het persoonlijke contact was voor mij persoonlijk zeer belangrijk; er heerst een aangename, positieve sfeer waarin hulp steeds aangeboden wordt, maar ook humor blijft nooit ver weg.  Ach, laat ons in clichés vervallen : Bij OAC ben je geen nummer.

  Een ander argument die me won voor OAC was de uitrusting; men beschikt over een arsenaal van uitstekende, moderne toestellen, allemaal voorzien van glas cockpit.  Toegegeven, iets minder rock and roll dan ik verwachtte met oude wijzertjes en plaatjes, maar een ijzersterk hulpmiddel in zowel visuele als instrumentele vluchten.  Uiteraard is de overstap naar de grotere toestellen op die manier iets kleiner, en dat blijft toch de bedoeling van een ATPL opleiding.  

  Uiteraard speelt ook de locatie een rol: real belgian weather, plus alle voordelen (maar weinig van de nadelen) van een internationale luchthaven maken de ervaring des te échter en des te leerijker.

  Inmiddels ben ik geslaagd voor zowel PPL als het CPL/ME/IR examen en in de voorbereidende fase van de Multi Crew opleiding.  Achteraf hoop ik uiteraard snel werk te vinden, maar ik geloof oprecht in de reputatie van OAC die me daarbij kan helpen.

  Thibaut Robyn

  Ab Initio 2016

 • Als kind droomde ik om piloot te worden. Mijn ouders geloofden dit niet, want kinderen die piloot willen worden is cliché. Toch bleef ik elk jaar opnieuw mijn fascinatie voor alles wat met vliegen te maken had naar buiten brengen. Enkele jaren voor het beëindigen van mijn humaniora bezocht ik al pilotenscholen in België. Natuurlijk hoorde Ostend Air College daar ook bij. Ik moest na mijn bezoeken niet lang twijfelen welke school het ging worden. De kernpunten van Ostend Air College spraken mij onmiddellijk aan. Familiaal, klein, persoonlijke aanpak en toch een grote en goede naam bij maatschappijen gaf de doorslag.

  Tijdens het anderhalf jaar studeren heb ik die puntjes ook aan de levende lijve mogen ondervinden. Elke instructeur kent elke leerling en kent zijn zwakke en sterke punten. Omdat Ostend Air College bewust een kleine school is, krijgt elke leerling een persoonlijke aanpak. Een kleine school betekent ook veel meer instructeurs en moderne lestoestellen beschikbaar. Een uitstekende planningscoördinator zorgt ervoor dat je kan vliegen wanneer je wil vliegen.

  De theorielessen worden gegeven door Aviation Academics. Gespecialiseerd in theoretische opleidingen van toekomstige piloten brengen de ground instructors vol passie hun theoretische kennis over aan de studenten. Elk heeft ervaring, zijnde als piloot of technicus, en kan hierdoor ook de theorie verpakken met persoonlijke ervaringen. We worden goed voorbereid op de interne en officiële examens theorie. Natuurlijk moet je zelf ook de theorie goed bestuderen wil je nog meer kans maken op slagen!

  Tijdens de praktijk heb ik gemerkt dat de lat bij Ostend Air College heel hoog ligt. Je wordt na elke vlucht gequoteerd op je prestaties tijdens de vlucht. Elke vlucht ga je een stapje hoger. Dit zorgt ervoor dat je volledig klaargestoomd wordt voor je Private Pilot exam (tijdens de opleiding) en je Commercial Pilot exam (einde van de opleiding). Toekomstige werkgevers zien ook dat studenten van Ostend Air College praktisch heel sterk zijn. Elke instructeur bij Ostend Air College heeft zijn strepen zeker en vast al verdient. Het zijn stuk voor stuk professionele piloten die vaak veel ervaring hebben op de lijnvliegtuigen. Zo kunnen ze hun kennis overbrengen en talrijke tips geven aan de studenten.

  De luchthaven van Oostende is dan ook de beste plaats om te leren vliegen in echt Belgisch weer. We leren omgaan met wind, wolken, regen... bij de allereerste vlucht. Ostend Airport is uitgerust met de modernste instrumenten zodanig dat de student piloot op de thuisluchthaven alle procedures en verschillende approaches kan leren vliegen. De piste is meer dan 3 kilometer lang en kan zo gebruikt worden om simulaties van defecten tijdens het vliegen te demonstreren.

   

  Wil je graag piloot worden? Heb je ook de kriebels om elke dag van je leven op 38.000 ft te hangen? Twijfel niet en ga er 200% voor! The Sky Is The Limit!!!

  Laurens Caen

 • Ondertussen een dikke 2 jaar geleden besloot ik om alsnog mijn jongensdroom na te jagen. Na mijn middelbaar onderwijs wou ik mij al in de richting van een job als piloot wagen, maar besloot dan om toch maar eerst een diploma te behalen in een andere bedrijfssector om zo een goede back-up te hebben voor de economisch sterk fluctuerende luchtvaartsector. De microbe bleef en het verlangen naar een job in de rechterstoel van zo’n machtig vliegtuig groeide alleen maar. Dus besloot ik om na mijn hogeschool opleiding toch de stap te zetten en besliste: ik word piloot!

  Ik begon de Flight Training Organisations, die een opleiding tot lijnpiloot aanboden, te vergelijken. Na enig opzoekingswerk, het bijwonen van opendeurdagen en gesprekken met oud-studenten koos ik voor Ostend Air College. Een ietwat kleinere FTO, maar hierin schuilt dan ook hun grote voordeel: een nog persoonlijkere aanpak, een goede opvolging van de progressie die gemaakt wordt en een goede communicatie naar de studenten toe.

  De groundschool werd gegeven door de ervaren lesgevers van Aviation Academics die hun strepen in de luchtvaart zeker al hebben verdiend en deze kennis met veel passie aan ons bij brachten. Een intense periode van theorielessen met interessante en minder interessante vakken stoomde ons klaar naar de interne schoolexamens, een noodzakelijke stap vooraleer je kon verdergaan naar de officiële examens in Brussel. Ik besloot voor mezelf om tussen de examens in school en die in Brussel niet te veel tijd te laten. Zo zat de theorie nog vers in het geheugen en kon ik zo vlug mogelijk de theorie beëindigen om me zo ten volle te kunnen concentreren op het praktijkgedeelte.

  Het praktijkgedeelte wordt in OAC gegeven op zeer geavanceerde en moderne vliegtuigen van Diamond. Stelselmatig word je de techniek van het vliegen, de procedures, de ATC-communicatie, het navigeren bijgebracht door ervaren en gedreven instructeurs. Je wordt klaargestoomd om het PPL en later het CPL/IR/ME examen tot een goed einde te brengen.

  Hetgeen me vooral is bijgebleven zijn de solonavigatievluchten, waarbij je alleen of met een collega-student naar Jersey, Groningen, Essen of naar zoveel andere bestemmingen vliegt en de aarde van boven kan aanschouwen. Dan besef je dat je toch echt wel voor een boeiend beroep hebt gekozen!

  Na het finaal praktijkexamen op de twin engine, is de opleiding nog niet volledig gedaan. Er volgt nu enkel nog een MCC-cursus ofwel Multi-Crew Cooperation, waarbij je voor de eerste keer kennismaakt met een two-man-cockpit en waarbij je je eerste stappen zet in het vliegen met een jet vliegtuig. Een intense ervaring die je alleen nog maar hongeriger maakt naar een job op die rechterstoel van een airliner!

  Robin Versteghe

 • Heel mijn leven droomde ik ervan om te kunnen vliegen. Om te zweven tussen die mooie wolken. De wonderbare wijze waarop vliegtuigen in elkaar zitten fascineerde mij enorm. Sinds ik een klein jongetje was wist ik al zeker dat ik piloot wou worden. Toen ik het secundair onderwijs beëindigde stapte ik dus in de wereld van de luchtvaart.

  Dankzij een advertentie in de krant kwam ik bij Ostend Air College terecht. Op de opendeurdag ontmoette ik de lesgevers en maakte ik kennis met de zeer moderne vloot lesvliegtuigen. Ik was heel snel overtuigd bij hen de opleiding te volgen.

  Na ongeveer een jaar rondden we het theoretische gedeelte af, waarin de professionele lesgevers hun uitgebreide kennis passioneel aan ons meedeelden. Op korte tijd wordt veel zware leerstof verwerkt en dit vergt natuurlijk heel wat energie. Maar de adrenaline die je voelt tijdens de vlieglessen geeft je als het ware een boost om er opnieuw tegenaan te gaan.

  Het theoretisch gedeelte wordt afgesloten met interne schoolexamens die echter niet officieel zijn maar wel een uitstekende voorbereiding zijn op de examens bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Na deze laatste examens gaat de praktijk pas echt goed van start. Bij het instrumentvliegen is het weer een minder belemmerende factor waardoor je bijna dagelijks kan vliegen. De internationale missies naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië geven je een idee van hoe onze pilotencarrière er in de toekomst zal gaan uitzien.

  De vlieginstructeurs zijn stuk voor stuk getalenteerde professionele lijnpiloten. Dankzij hun jaren ervaring worden we klaargestoomd voor het praktijkexamen op het einde van de opleiding.

  Graag wil ik het volledige OAC-team bedanken voor diens inspanningen die ervoor zorgden dat onze droom werkelijkheid werd.

  Aan iedereen die gefascineerd is door luchtvaart en ervan droomt om te vliegen: ga ervoor, waag je kans! Niets is mooier dan van je passie je beroep te maken.

  Gert-Jan Van Overmeire

 • "Ostend Air College, my way to heaven!


  Het begon zo’n 24 jaar geleden, toen ik als klein knaapje dagdromend naar de jets stond te turen die – op veilige hoogte weliswaar – boven ons huis raasden op weg naar verre en iets minder verre oorden, mezelf aan het stuur wanend van een van deze mastodonten wist ik toen al: ík wórdt píloot! Het werd allemaal al iets tastbaarder toen de eerste pc in huis kwam en pa er als aangename verrassing een heuse flight simulator op installeerde… en ettelijke digitale takeoffs later brak dan uiteindelijk de dag aan waarop ik ’n eerste keer achter een échte stick plaatsnam toen ik, inmiddels 13 jaar terug, vliegend lid werd bij een zweefvliegclub. Toppunt van de opleiding waren de solovluchten met de Ka8, het kleinere broertje van de Ask13-duozitter waarin ik de eerste kneepjes van het vak leerde van een team enthousiaste instructeurs. Maar het beoogde doel van de jongensdroom lag verder en hoger en werd door inschrijving bij Ostend Air College vorm gegeven.
  Aan een pilotenopleiding hangt een prijskaartje en die investering mag geen impulsaankoop zijn. Na een grondige doorlichting van een aantal FTO’s in België, Nederland en Frankrijk, het snuisteren op internetfora, het bezoeken van “open days”, … had ik voor mezelf de pro’s en contra’s van elke van deze opgelijst. Bovendien stelde zich voor mij – vooral dan vanuit het financiële oogpunt – de vereiste dat de opleiding gecombineerd zou kunnen worden met een voltijdse job die ik als alleenwonende en alleenstaande genoodzaakt was te blijven uitoefenen om voor “brood op de plank” te zorgen. Zo was ik in staat een selectie te maken van een aantal FTO’s die aan mijn criteria voldeden en die bovendien de garantie boden de geïntegreerde opleiding binnen de wettelijke maximumtermijn van 36 maanden af te kunnen werken. En wat ik nu zeg klinkt misschien vreemd, maar Ostend Air College stond aanvankelijk niet bovenaan op dat lijstje… het had zoiets als: “een kleinere speler”… en “aan de kust”… voor een binnenlander als ik had dat al zoiets, hoe zou ik het zeggen… “remote’s”. Kón dat überhaupt wel ok zijn?
  “En tóch heeft u voor Ostend Air College gekozen?!”, hoor ik u luidop denken. Jawel en met overtúiging zelfs. Laat ik even toelichten welke argumenten zeer sterk in het voordeel spraken…
  Toen ik bij een bezoek aan de opendeurdag van Ostend Air College op die mooie nazomerdag in 2007 de vloot ultramoderne lestoestellen zag glanzen in het zonlicht bleek al snel dat ik m’n visie op deze verkeerdelijk als “kleinere speler” bestempelde school moest herzien. Ik leerde dat Ostend Air College haar studenten van bij de eerste vlucht al kennis laat maken met het vliegen in een glass cockpit omgeving, dé basis waar het in de hedendaagse cockpit bij grote airliners allemaal om draait.
  Daar waar sommige andere scholen voor hun praktijkopleiding naar het buitenland trekken, vond ik het sterk dat Ostend Air College hamert op een training die voor de volle 100% in Europees luchtruim wordt afgewerkt. En laat dit gedeelte van Europa waarin zij vliegen nu ook nog een van de drukst bevlogen luchtruimen ter wereld uitmaken. En dat in combinatie met het soms grillige weerpatroon. “Gevaarlijk?”, vroeg ik. “Neen”, was het antwoord… tenminste… niet met een gedegen opleiding gefocust op een professionele benadering van deze stressfactoren en een grondige kennis van de tools aan boord van de ultramoderne vloot die je helpen de hoge workload tot een verteerbare portie vliegen te herleiden.


  De “thuishaven” van Ostend Air College is niet een van de minste. Als internationale luchthaven is Oostende uitgerust met de meest moderne naderingsapparatuur die het tot een uiterst geschikte en tegelijk nog zeer toegankelijke trainingslocatie maken voor het uitvoeren van instrumentvliegen. Geen wonder dat er de laatste jaren een toenemend aantal vliegbewegingen van andere vliegscholen valt waar te nemen. Bovendien ligt Oostende op een steenworp… of moet ik zeggen “vleugellengte” van Frankrijk, waardoor het internationale karakter van het vliegen al zeer snel vorm krijgt binnen de opleiding.
  “200 vlieguren en een voltijdse baan, haalbare kaart of dodelijke combinatie?”, dat moet zowat de besluitende vraag geweest zijn die ik aan mijn toenmalige opendeur-gids stelde, overigens ook een ex-student bij OAC die zijn opleiding met een voltijdse job had gecombineerd… en hij zag er nog redelijk opgewekt uit. En 3 jaar later bevestig ik nu zelf even gemotiveerd zijn antwoord van toen: “haalbare kaart”! Ik bleek niet de enige die werk en studies bij Ostend Air College zou combineren en de school had bovendien bewezen ervaring met mensen die hetzelfde profiel als dat van mij hadden. Trouwens, Ostend Air College kan voor haar praktijkopleiding putten uit een groot bestand van gemotiveerde praktijkinstructeurs waardoor er letterlijk 7 dagen op 7 gevlogen wordt, er is immers altijd wel iemand bereikbaar.
  En tóch werd het temidden van dit grote aantal medewerkers nóóit onpersoonlijk. Een student is binnen de structuur van Ostend Air College niet slechts een nummer en dat vond ik naderhand beschouwd toch ook een belangrijk criterium en sterke troef. Een goede praktijkopleiding is volgens mij voor een flink stuk maatwerk, aangepast aan de behoeften van de individuele student. Dit maatwerk valt of staat met een goede dossierkennis, opvolging en planning.
  Een praktijkopleiding mag dan goed zijn, maar mist haar doel echter mocht ze niet onderbouwd zijn met een sterke theoretische basis. Bij Ostend Air College bood men voor de grondinstructie aan aspirant-piloten de mogelijkheid om het theoretische gedeelte op een zaterdag te volgen. Ideaal in combinatie met een fulltime job én daarbij nog een pák te vliegen uren, leek me. Aanvankelijk had ik bij het zien van het volume aan in te studeren materiaal wel nog mijn twijfels over de haalbaarheid… Zou dat allemaal wel lukken met amper 50 zaterdagen voor de boeg? Jawel, gaandeweg verdwenen alle twijfels. De docenten bleken stuk voor stuk beroepsmensen met een passie voor de luchtvaart en ieder erg gedreven in zijn/haar specifieke vakgebied. De voorbereiding via deze “weekendformule” bewees ruim voldoende te zijn voor het slagen op de theoretische examen voor aspirant-lijnpiloten georganiseerd door het Directoraat Generaal der Luchtvaart. Uiteraard heb ik gedurende dat jaartje meerdere avonden per week boven m’n cursus gebogen gezeten om alles nog eens ten gronde uit te spitten maar dat hoort erbij, niet? Ik moet de eerste school nog tegenkomen die een student zonder huiswerk lopen stuurt.
  Om het in vakterminologie uit te drukken: deze 36 maanden zijn letterlijk en figuurlijk voorbij “gevlógen”. Met voldoening kijk ik intussen terug op het feit dat Ostend Air College de beloften die op die zonovergoten opendeurdag destijds werden voorgeschoteld stuk voor stuk heeft ingelost.
  3 jaar lang heb ik in de praktijk kunnen ervaren hoe achter de moderne infrastructuur bij Ostend Air College een sterk gedreven team medewerkers staat. De school slaagt in haar doelstelling om een succesvolle opleiding aan te bieden door continu kort op de bal te spelen in de hoge kwaliteitseisen die ze stelt en dit uit zich ook in het feit dat men er tot op heden niet voor terugdeinst mee op de trein der vernieuwing te springen, dit alles om piloten af te leveren die grondig zijn voorbereid op het grotere werk daarboven.
  Stel dat ik de tijd zou kunnen terugdraaien en mezelf weer voor de keuze zou zien tussen deze vermeende “kleinere speler aan zee” of een andere pilotenschool, dan kent u na het lezen van dit verslag allicht het overtuigende antwoord…
  "

  Pieter Heeze

 • De vliegmicrobe kreeg me al zeer vroeg te pakken: reeds op 15-jarige leeftijd ben ik gestart met een opleiding zweefvliegen bij de Belgische luchtcadetten. En dit smaakte duidelijk naar meer.

  Een carrière in de luchtvaart proberen uit te bouwen was echter niet zo voor de hand liggend. Daarom ging ik na mijn studies middelbaar onderwijs eerst verder studeren voor industrieel ingenieur elektromechanica.

  Tijdens die periode bleef de vliegmicrobe echter hardnekkig verder kriebelen. Met de nodige studentenjobs hier en daar kon ik me inschrijven voor een theoriecursus PPL en vloog ik reeds enkele uren op de Cessna 152.

  Na de studies industrieel ingenieur besloot ik er helemaal voor te gaan en een professionele opleiding tot piloot te volgen. Ik schreef me in bij Ostend Air College. Mijn keuze voor OAC werd zeker beïnvloed door de vele positieve verhalen die ik van verschillende zijden te horen kreeg.

  Dankzij mijn intussen reeds geslaagde PPL-theorie examen, ging de opleiding in een stroomversnelling. Hierdoor kon ik ineens alle praktijk doorlopen zonder te moeten wachten op verdere theorie-examens. OAC heeft me hier heel erg in geholpen. De hele opleiding was een fantastische, erg interessante ervaring. Elke vlucht was een nieuwe uitdaging en een stapje verder in de wereld van de luchtvaart. Hoe zwaar de vlucht ook was, telkens was er opnieuw dat gevoel "wauw, dat was leuk!".

  De theorie en de praktijk werd gegeven door een erg gemotiveerd team met veel praktijkervaring. Dankzij de tussentijdse testen blijf je goed mee met de cursus. De combinatie praktijk/theorie werkt ook erg stimulerend wanneer je eens een moeilijk stuk theorie doormoet.

  Mijn theorie examens verliepen succesvol en uiteindelijk kon ik ook mijn laatste vlieguren afsluiten met een geslaagd praktijk examen. De hele opleiding duurde zo slechts iets meer dan 21 maand.

  Uiteraard ben ik zeer tevreden en kan ik dergelijke ervaring alleen maar positief aanbevelen aan alle geïnteresseerden.

  Pieter-Paul De Gendt

 • "Een carrière in de burgerluchtvaart uitbouwen... Reeds tijdens mijn middelbare studies was ik daar resoluut van overtuigd. Zo begon mijn zoektocht naar dé pilotenschool die mij de meest kwaliteitsvolle opleiding en dus de grootste kansen kon bieden om mijn toekomstplannen waar te maken. Na de nodige persoonlijke research werd mijn aandacht al snel getrokken door het Ostend Air College. Ik kon onmiddellijk in contact komen met de CEO van de school, alsook met de CGI, CFI, Operations Manager en Accounting Manager. Verder deden ook gesprekken met leerling-lijnpiloten en een bezoek aan de ultramoderne glass cockpit Diamond lesvliegtuigen tijdens één van de opendeurdagen mij uiteindelijk vol vertrouwen kiezen voor Ostend Air College.

  Eind september 2007 begon ik dan met Ab Initio 9 aan het theoretische gedeelte van de opleiding. De lesgevers van Aviation Academics wisten op een zeer professionele manier hun passie en liefde voor hun vak op ons over te dragen. Met hun enthousiaste stijl, hun soms humoristische anekdotes en het betrekken van hun persoonlijke vliegervaringen in het lesgebeuren konden ze moeiteloos je aandacht vasthouden. Ook de keuze van OAC om reeds tijdens het theoretische gedeelte de praktische vliegopleiding aan te vatten zorgde voor een extra motivatie. Deze schitterende aanpak, alsook het organiseren van tussentijdse theoretische testen en de schoolexamens van A² zorgden ervoor dat ik, samen met vele medestudenten, op de examens van het Directoraat in Brussel een uitstekend resultaat kon neerzetten.

  De volgende challenge was het behalen van een PPL en later CPL licentie. International Airport Ostend-Bruges is hiervoor een fantastische locatie. Iedere final approach met overview op zee en strand is telkens weer een ervaring om nooit te vergeten. Ik kan je ook verzekeren dat in Oostende opstijgen met een lesvliegtuig na een 747 jumbojet of een Antonov met brullende motoren een enorme indruk op je nalaat. Dan heb ik het nog niet gehad over het impressionante beeld van Ostend by night tijdens je nachtvluchten.
  Zowel voor het VFR als IFR gedeelte halen de instructeurs van OAC echt wel het maximum uit elk vlieguur. Met hun schat aan ervaring slagen ze er op een bewonderenswaardige manier in om hun flying skills aan hun studenten door te geven. Ze brengen je ook de nodige dosis zelfvertrouwen bij, wat dan weer goed van pas komt bij je solovluchten en time building uren. Jersey, Clermont-Ferrand en Baden-Baden zijn maar enkele van de vele bestemmingen die je dan aanvliegt.

  De overgang naar de multi-engine wordt dan weer sterk vergemakkelijkt door de DA 42 simulator waarover OAC beschikt. Tijdens die simulatorsessies leerde ik ook de meest adequate manier van denken en handelen in allerhande noodsituaties. Vliegen met de DA 42 Twinstars is echt een avontuur apart. Alles moet net ietwat sneller gaan en daarbij is de zo groot mogelijke standaardisatie van procedures, waarvoor OAC zelfs een Standardisation Pilot heeft aangesteld, een grote hulp.

  Het gaat er tijdens de opleiding bij OAC niet enkel om zoveel mogelijk basic flying skills te verwerven, maar zeker ook om je airmanship te ontwikkelen en je situational awareness te vergroten.
  Dit zijn stuk voor stuk items die in mijn verdere loopbaan van groot belang zullen zijn.
  Ook het bijbrengen van een correcte en open-minded attitude is op OAC een keypoint waar de nodige aandacht wordt aan besteed.

  Op het einde van mijn opleiding werd dan een succesvol CPL-ME-IR examen afgenomen, waarna een MCC cursus in Amsterdam nogmaals een internationaal tintje aan de opleiding gaf. Deze cursus omvat een week les op Boeing 737-800NG simulators bij Flight Simulation Company in Schiphol. Hier focust men op het effectief leren communiceren in een multi-crew omgeving en deze ervaring op jetvliegtuigen smaakt duidelijk naar meer...

  Toch zal op de eerste plaats de unieke en warme sfeer tijdens mijn volledige OAC opleiding mij altijd bijblijven. Ik wil eindigen met aan het hele OAC-team een hartelijk en oprecht woord van dank te richten voor al hun erg gewaardeerde inspanningen om onze opleiding in de meest optimale omstandigheden te laten verlopen."

  Lieven Bosman

 • "I started my pilot education in September 2007. The reason to select Ostend Air College instead of any other flying schools in Belgium is for everybody a different choice.

  The biggest advantage is the location of Ostend Air College, you receive your entire education on an international Airport with little international commercial traffic. This gives the student a perfect opportunity to learn and develop his skills with a professional airport team and the several type of approach installations which are available at all times. Also the metrological conditions at the Belgium coast will allow you to learn to fly a correct cross wind approach and landing.

  If you are looking for a professional but yet still a school where you are not a number you have to be at Ostend Air College. Unlike other schools you are known to the school, the follow up on each student is very intense which prevents any unwanted developments during your stay at Ostend Air College.

  The team who will teach you the theoretical part of a pilot knowledge is highly motivated and devoted to the job, and highly experienced.

  The flight instructors at Ostend Air College are something nobody can give comment on. You will be trained by pilots who have flown the big jumbo jet B-747 for Singapore Airlines, both captains and first officers currently employed by Brussels Airlines, DHL, Ryanair, Jet Air, Vueling, TNT and many more. Experience is something there is no shortage off within Ostend Air College.

  I personally finished my entire training from scratch till the CPL Qualifying Check including the MCC in a little more than 2 years, after which I had no problems finding sim assessments or interviews, even in this current economical crisis. Ostend Air College reputation is not limited to the borders of Belgium, they are known abroad and most important, we are highly recommended.

  Below you will find a feedback of a Training Captain of Easyjet giving his opinion on his first impression of the knowledge and skills I was provided off by Ostend Air College.

  If I should start all over again, I would go back to Ostend Air College again with no doubt.

  Also I would like to thank the entire Ostend Air College team for the good care during and after my education and for the pleasant 2 years I have been with them.

  Kind regards"

  Kristof De Boevere

  “Kristof has taken a place on our A320 type rating and line training programme. He was required to take a technical and practical assessment to be able to be offered a place. His flying skills were strong with a good scan and the capacity to cope with the task. The 737-300 is a demanding aircraft to fly raw data, Kristof's flying training has obviously been very good as flew both accurately and smoothly. 
  He will make an excellent jet first officer from what I have seen.

  Capt Jonathan Curd. TRI/TRE A320. Head of Training.”

 • "Vrijheid... dat is het gevoel dat vliegen bij mij teweegbrengt! OAC was de eerste stap in de richting die ik uit wens te gaan. Ik ben er hartelijk ontvangen en kreeg er alle nuttige informatie.
   
  Eén van de doorslaggevende redenen waarom ik voor Oac gekozen heb, is het, al van in het prille begin,
  simultaan aanbieden van de fascinerende praktijk en het interessante theoretische
  gedeelte van de opleiding. Dat heeft mij steeds gemotiveerd tijdens 'de blok'. 
   
  Na de theorie kwam het echte werk. IFR (instrument flight rules) was voor mij een intense ervaring. Men geeft de nodige uitleg aan de hand van verschillende briefings waarbij de verwachtingen en voorbereidingen voor een vlucht worden bepaald. De ervaren instructeurs leren je echter niet enkel vliegen maar ze geven psychologische lessen, waarbij je de
  juiste keuzes leert te maken, ook en vooral dan onder stress. Discipline, zelfvertrouwen en assertiviteit zijn sleutelwoorden voor een bekwame piloot.
   
  De vliegtuigen zijn zeer goed uitgerust met moderne apparatuur die aansluit bij de hedendaagse lijnvliegtuigen. De school zorgt ervoor dat onze voorbereiding op de lijn zo professioneel mogelijk verloopt. Trips zitten ook in het 195 uren pakket; Jersey, Groningen, Oxford zijn enkele van de talrijke bestemmingen die hierin gepland zijn.
   
  Om deze avontuurlijke opleiding kort samen te vatten... dit is een onvergetelijke en boeiende ervaring. Hierbij bedank ik iedereen die met enthousiasme zijn steentje bijdraagt in OAC."

  Arnoud Boutens